Leiders in Nederland
Sommige bewindslieden spreken meer tot de verbeelding dan andere. Waar de ene minister, staatssecretaris of burgemeester schier onzichtbaar opereert, vullen andere met enige regelmaat het tv- of computerscherm. Zij trekken de aandacht door hun beleid, persoonlijkheid of opvallende wijze van acteren.
Bestuurders in Nederland
Nederland is een koninkrijk met ruim 16 miljoen inwoners en een oppervlakte van 37.354 km². Ons land wordt bestuurd door mensen op lokaal, regionaal en landelijk niveau. De politieke vorm van Nederland is die van de parlementaire democratie. Er zijn 403 gemeenten. Elke gemeente heeft een burgemeester of soms een waarnemend burgemeester en een gemeenteraad. In een aantal grote steden bestaan er daarnaast nog bestuurscommissies op lokaler niveau. Nederland heeft 12 provincies met aan het hoofd de provinciale staten en een dagelijks bestuur bestaande uit gedeputeerden. Verder kennen wij in Nederland de Staten-Generaal: de Eerste en Tweede Kamer. In de Eerste Kamer zitten 75 indirect gekozen volksvertegenwoordigers en in de Tweede Kamer zitten 150 rechtstreeks gekozen volksvertegenwoordigers. En dan is er natuurlijk nog het kabinet. In het kabinet zitten ministers en staatssecretarissen. Deze clubjes samen besturen Nederland.
Wie zijn onze bestuurders?
In de artikelen bij deze special wordt een aantal bestuurders onder de loep genomen dat in Nederland een functie in het openbaar bestuur heeft. Hun loopbaan wordt weergegeven maar ook is te lezen hoe het privé-leven van deze kopstukken eruit ziet. Sommige bewindvoerders vallen vooral op omdat ze op een toonaangevende positie zitten. Anderen springen eruit vanwege hun persoonlijkheid. Wat maakt deze mensen bijzonder? Hoe besturen zij Nederland? Het is te lezen in verschillende artikelen.